Ruim 400 Brabantse melkveehouders doen mee met de Brabantse Biodiversiteitsmonitor (BBM). De BBM is ontwikkeld als instrument om melkveehouders te stimuleren te verduurzamen, bij te dragen aan herstel van biodiversiteit en inspanningen te belonen. CLM Onderzoek en Advies heeft een mid-term review van de BBM uitgevoerd en suggesties voor verbetering gegeven aan de hand van de resultaten van 2020 t/m 2022.
De 13 indicatoren (KPI’s) binnen de BBM dragen bij aan bepaalde duurzaamheidsdoelen en het biedt de melkveehouders inzicht in hun prestaties op dit vlak. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de BBM gericht op verduurzaming in brede zin, en minder op biodiversiteit.
Het rapport geeft o.a. inzicht in de scores van de melkveebedrijven op de verschillende indicatoren en de relatie tussen de indicatoren en de verschillende duurzaamheidsdoelen (klimaat, bodem, water, biodiversiteit, landschap, dierenwelzijn en circulariteit). Daarnaast worden verbeterpunten benoemd, voor de methodiek als geheel, voor specifieke indicatoren en de financiële gevolgen van wijzigingen in de puntensystematiek zijn in beeld gebracht.