De impact van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu, ruim zestig jaar na Silent Spring
In 1962 schreef Rachel Carson het spraakmakende boek ‘Silent Spring’ over de desastreuze effecten van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu. Waar staan we nu, ruim 60 jaar later? In hoeverre is wat zij schreef nog steeds actueel? Deze vragen diepen we tot op de bodem uit in de podcastserie ‘Red de Lente’ van CLM Onderzoek en Advies en Handstand Media. Voor een korte impressie over de serie:
In afleveringen van ca. 45 minuten vertellen diverse partijen over hun werk en de relatie met bestrijdingsmiddelen. In het eerste seizoen gaat het over wereldwijde bijensterfte, wetenschappers die wijzen op gevaren, boeren die nog niet zonder kunnen, de positie van de industrie, en sluipwespen als natuurlijke vriend. In het 2e seizoen komt de burger aan bod, inclusief de prangende vraag: wat doe jij zelf om onze lente te redden? Ook komt de keten aan het woord: Wat doet Intratuin aan verduurzaming rond gewasbescherming? Verder een update over bestrijdingsmiddelen en de ziekte van Parkinson, en de politiek aan het woord: doet de overheid genoeg?
In het meest recente seizoen blikken we terug en bespreken we de ontwikkelingen sindsdien. Pesticiden zijn hot en zeer actueel. In seizoen drie bespreken we de Nederlandse waterkwaliteit, hebben we het over innovaties op het gebied van verduurzaming, maar bespreken we ook de zorgen van omwonenden die worden blootgesteld aan bespuitingen in hun naaste omgeving. En wat is de rol van de supermarkten hierin…wat kunnen zijn doen in het kader van een duurzamere landbouw en schoner water?
Begin meteen met luisteren naar de meest recente aflevering:
>> Tekst gaat verder onder afbeelding