In opdracht van Natuur & Milieu deed CLM - met ondersteuning van Wageningen Social & Economic Research - onderzoek naar het gebruik en de milieubelasting van gewasbeschermingsmiddelen (GBM) in de teelt van consumptieaardappelen, zaaiuien en winterpeen. We baseerden ons hierbij op bedrijfsgegevens van 300 akkerbouwbedrijven door heel Nederland, die aangesloten zijn bij het BedrijvenInformatieNet.
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (in kilogram per hectare) is afgenomen in de periode 2017-2022. Bij aardappelen en uien op zandgrond en bij winterpeen leidt dat ook tot een daadwerkelijk lagere milieubelasting, voor aardappelen en uien op kleigrond geldt dat helaas niet. De druk op grondwaterkwaliteit van uitspoelingsgevoelige bestrijdingsmiddelen blijft hoog, door het gebruik van de nu gangbare bestrijdingsmiddelen, terwijl we ook overschrijdingen van de KaderRichtlijnWater (KRW-)normen in oppervlaktewater blijven zien.
De spreiding in het gebruik is groot: telers verschillen onderling sterk in hoeveel GBM ze inzetten. Dit is niet enkel te verklaren door grondsoort of verschil in plaagdruk. Technisch is de teelt van aardappel, uien en peen met veel minder middelen mogelijk. Ondersteuning van overheid en ketenpartijen hiervoor is cruciaal: telers zouden niet alleen moeten opdraaien voor de meerkosten en het verhoogde risico van niet-chemische gewasbescherming.
Meer info
- Gewasbeschermingsnotitie consumptie-aardappelteelt, CLM-publicatienummer 1228
- Gewasbeschermingsnotitie winterpeenteelt, CLM-publicatienummer 1229
- Gewasbeschermingsnotitie uienteelt, CLM-publicatienummer 1230
- Artikel Nieuwe Oogst: Middelengebruik in akkerbouw kan nog verder omlaag


