Marktpartijen: het is noodzakelijk om bestrijdingsmiddelen terug te dringen
17 December 2024

Steeds meer marktpartijen raken doordrongen van de noodzaak om de inzet van bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Al drie seizoenen probeert podcastmaker Dirk de Bekker om ‘de markt’ over deze thematiek te spreken. In de nieuwste aflevering van ‘Red de Lente’ is het gelukt: hij spreekt zowel groente- en peulvruchtenverwerker HAK als supermarktketen Lidl. Beide organisaties worden kritisch bevraagd over hun verduurzamingsbeleid en in het bijzonder de stappen die zij zetten richting de biologische teelt van groenten en fruit. 

Verantwoordelijkheid nemen

Marktpartijen HAK en Lidl zien een grote verantwoordelijkheid voor zichzelf weggelegd en spreken uit niet te willen wachten op overheidsbeleid op het vlak van bestrijdingsmiddelen. Ze stippelen een eigen, bovenwettelijke koers uit met duidelijkheid voor de lange termijn.
HAK neemt daarbij de grootste stap. Sinds 2021 voert het bedrijf het duurzaamheidskeurmerk ‘On the Way to Planet Proof’ met als vervolgstap een volledige biologische teelt in 2027. Volgens directeur Inkoop Joachim Nieuwhoff is het oormerk ‘biologisch’, in tegenstelling tot andere labels, internationaal eenduidig en helder. Nieuwhoff sorteert met deze stap voor op de in zijn ogen aanzwellende maatschappelijke kritiek op bestrijdingsmiddelengebruik. Hij hoopt dat met HAK ook andere ketenpartijen zullen opstaan om eenzelfde stap te zetten:

"Als je lokaal biologisch kan produceren; doe dat dan."

Ook bij Lidl zijn alle Nederlandse groente en fruit geteeld volgens ‘On the Way to Planet Proof’. Daarbij stelt Lidl zelf extra eisen aan middelengebruik. Zo mag het maximale residu niveau op hun groente en fruit slechts ⅓ van de wettelijke norm zijn. Duurzaamheidspecialist Rebekah Simmons licht in de podcast tevens de ambities van Lidl toe op het vlak van biologische groente en fruit. Evenals enkele andere supermarkten wil Lidl biologisch sterk stimuleren. Doel is om in 2026 de omzet van het biologische assortiment te verdubbelen ten opzichte van 2022, van vier naar acht procent. In het aan de man brengen van biologische producten, ziet Simmons beeldvorming als het grootste obstakel: het beeld is nu nog dat dit uitsluitend ‘voor de elite is, niet voor de gewone klant.’ Dit stigma wil Lidl doorbreken, door goedkoop biologisch groente en fruit aan te bieden.

Bij wie wordt de marge gehaald?

Zowel HAK als Lidl wil biologische producten goedkoop aanbieden. De onvermijdelijke vraag doemt daarbij op wie opdraait voor de kosten van die verduurzamingsstappen. Zijn de bedrijven ook bereid in eigen vlees te snijden, in hun wens om een duurzame productie?

“Wij zijn zeker bereid concessies te doen, als we daarmee verduurzaming kunnen versnellen”, aldus Simmons. “Het mag nooit ten koste gaan van de boer.”

Ook Joachim Nieuwhoff is klip en klaar: de overstap naar biologisch mag niet ten koste gaan van telers en voor consumenten moet de prijs laag blijven. Waar moet die marge dan vandaan komen?

“De marge ligt bij HAK”, zegt Nieuwhoff. “Dat is de investering die we doen in de toekomst, omdat we vinden dat we dit aan onze stand verplicht zijn.”