Gebiedsgerichte terugkoppeling normoverschrijdingen gewasbeschermingsmiddelen: hoe doe je dat?
18 December 2024

Als ondernemers snel terugkoppeling krijgen van de monitoringsresultaten van grond- en oppervlaktewater in hun regio, kunnen zij passende maatregelen nemen om de emissie van (specifieke) gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. Een mooi streven dus, maar een dergelijke snelle terugkoppeling is niet zomaar gerealiseerd. Gelukkig zijn er diverse voorbeelden van waterschappen en brancheverenigingen die laten zien hoe het gebiedsgericht terugkoppelen van metingen kan leiden tot concrete acties. CLM heeft deze kennis gebundeld in een handreiking (pdf), in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De handreiking is primair bedoeld voor waterschappen en agrarische brancheverenigingen (landelijk en regionaal). De handreiking bestaat uit zes stappen, een checklist voor een plan van aanpak en een lijst met praktijkvoorbeelden.

De directe aanleiding voor de gebiedsgerichte aanpak met versnelde terugkoppeling zijn de motie Grinwis en de urgentie voor het behalen KRW-doelen in relatie tot het behoud van een breed middelenpakket. De snellere terugkoppeling en de gebiedsgerichte aanpak van normoverschrijdingen maken prominent deel uit van het concept ‘Pakket van maatregel emissiereductie gewasbescherming open teelten 2.0’. In dat pakket worden drie lijnen geïntegreerd, namelijk a) het Uitvoeringsprogramma van de toekomstvisie gewasbescherming 2030, b) het plan van LTO en NAJK en c) de KRW-impuls.

Lees en/of download de handreiking gebiedgerichte terugkoppeling normoverschrijdingen gewasbeschermingsmiddelen: hoe doe je dat? (pdf)

Handreiking-Gebiedsgerichte-Terugkoppeling