CLM berekent meerprijs AGF voor PlanetProof
25 July 2024

CLM Onderzoek en Advies berekent duurzaamheidsvergoeding Aardappelen, Groente & Fruit (AGF) voor Planet Proof

SMK heeft gisteren gepubliceerd dat zij met een aantal supermarkten afspraken heeft gemaakt om telers een duurzaamheidsvergoeding te bieden voor het telen van Planet Proof geteelde AGF. CLM Onderzoek en Advies is al vele jaren betrokken bij het opstellen van duurzaamheidsschema’s voor Planet Proof-geteelde AGF-producten. Daarbij is er altijd voor gepleit om telers een vergoeding te bieden voor de extra kosten die zij maken voor de duurzamere teelt. CLM is daarom verheugd dat de duurzaamheidsvergoeding voor telers nu is geïntroduceerd.

CLM heeft in een quick-scan een berekening gemaakt van de meerkosten die het telen van Planet Proof geteelde AGF met zich meebrengt. Deze meerkosten, door SMK vertaald in een duurzaamheidsvergoeding, vormen de gemiddelde extra kosten die telers maken voor de duurzamere teelt en certificering. De meerkosten per hectare zijn berekend op basis van drie onderdelen:

  • De kosten die resulteren uit de bovenwettelijke eisen van het keurmerk, zoals toepassing van duurzamere technieken of productiemiddelen.
  • De administratieve kosten/ tijdsinvestering.
  • De certificatiekosten (audit en afdrachten).

De uitkomsten van de berekeningen zijn met klankbordgroepen van telers geverifieerd. Daarbij is telkens uitgegaan van gemiddelden zoals bedrijfsgrootte en innovatiegehalte van het bedrijf. De berekeningen zijn uitgevoerd voor vijf verschillende productgroepen: akkerbouw, vollegrondsgroente, fruitteelt, glastuinbouw en cellenteelt. Op basis van de meerkosten per hectare of m² en de door SMK opgegeven gemiddelde opbrengst van klasse 1 product per hectare of m² zijn er meerkosten per eenheid product berekend.